U bent nu hier: Home  >> Verloskunde  >> Rondom de Bevalling  >> Langdurig gebroken vliezen
    

Langdurig gebroken vliezen

Groep B streptokokken en zwangerschap

Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, spreken we van langdurig gebroken vliezen. U moet dan voor controle naar het ziekenhuis.
De vliezen vormen een beschermende wand tussen de baby en de bacteriën in de buitenwereld. Als de vliezen breken ontstaat de kans op een infectie.
Gelukkig is die kans niet groot, maar het is wel noodzakelijk dat u vanaf nu onder controle staat. Het betekent ook dat u in het ziekenhuis zult moeten bevallen.
Als uw baby 36 weken of jonger is, wordt u opgenomen.

De eerste controle

De controle gebeurt onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog, maar wordt uitgevoerd door een klinisch verloskundige. Het is belangrijk om een goed beeld van u en de baby te krijgen, daarom wordt op veel zaken gelet:

 • Uw bloeddruk, hartslag en temperatuur worden gemeten
 • Hoe is uw gesteldheid: bent u verkouden, slaap u goed
 • Om aanwijzingen voor een beginnende infectie te vinden neemt men een vaginakweek af
 • Wat is de hoeveelheid en de kleur van het vruchtwater. Een bruine of groene kleur geeft aan dat de baby het moeilijk heeft.
 • Hoe staat het met de beweeglijkheid van de baby
 • De ligging en groei van de baby worden onderzocht met een echoscopie.
 • De hartslag van de baby wordt geregistreerd met een CTG (cadiotocogram). Als er nog geen of weinig ontsluiting is wordt er uitwendig gemeten.
Het CTG

U krijgt twee banden om de buik met twee meetapparaatjes eraan. Het ene registreert de hartslag van de baby en het andere de weeënactiviteit. Zodra er voldoende ontsluiting is wordt er inwendig gemeten, via een draadje dat op het hoofdje van de baby wordt bevestigd. Ook kan een slangetje ingebracht worden om de kracht van de weeën te meten.
Tijdens een wee kan het voorkomen dat het apparaat de hartslag van de baby niet meer kan registreren en lijkt het alsof er even geen hartslag meer is. U hoeft hier niet van te schrikken.
Als alles goed is en uw baby is 37 weken of ouder dan mag u weer naar huis. De volgende dag moet u weer terug komen en worden de controles opnieuw uitgevoerd, tenzij de situatie tussentijds verandert.
Bij afwijkende uitslagen of een zwangerschap van 36 weken of korter wordt u opgenomen.

Instructies voor thuis

Na thuiskomst moet u een aantal dingen in acht nemen:

 • U moet om de vier uur uw temperatuur meten, bijvoorbeeld 's morgens, 's middags, 's avonds en voor het slapen gaan. Als u rectaal meet krijgt u de meest betrouwbare resultaten.
 • U mag niet in bad, maar wel douchen.
 • Na elk toiletbezoek moet u naspoelen met water.
 • Het is onverstandig om vaginale geslachtsgemeenschap te hebben.
 • U mag geen tampon inbrengen en maandverband dat u gebruikt om het vruchtwater op te vangen moet u regelmatig verschonen.
 • Houd de kleur van het vruchtwater in de gaten, het moet helder, wit of roze zijn.

U moet contact opnemen met het ziekenhuis als:

 • Uw temperatuur boven de 37,8 °C komt
 • De kleur van het vruchtwater helderrood, bruin of groen wordt
 • U meer bloed verliest dan bij een normale menstruatie
 • U zich onwel gaat voelen
 • U minder leven voelt
 • U om de vijf minuten weeën krijgt.
  Bij uw eerste kind moeten die regelmatige weeën twee uur aanhouden en bij een tweede of volgende kind één uur.
 • U ongerust bent. Schroom niet om te bellen, we zijn er om u te helpen.

De bevalling

Bij een zwangerschap van 37 weken of langer.

Als de weeën vanzelf op gang komen en er zijn geen tekenen van infectie, kunt normaal, maar wel in het ziekenhuis, bevallen.
De bevalling vindt plaats onder leiding van een gynaecoloog, arts-assistent of klinisch verloskundige.
Als u na 48 uur nog geen weeën heeft en/of er zijn tekenen van infectie, wordt u ingepland voor een ingeleide bevalling. Die zal tussen de 48 en 72 uur na het breken van de vliezen plaats moeten vinden.

Bij een zwangerschap van 36 weken of korter

Als de baby nog geen 37 weken is en er zijn geen tekenen van een infectie wil de arts de bevalling zo lang mogelijk uitstellen. U verblijft in het ziekenhuis en moet bedrust houden. Dagelijks worden controles uitgevoerd en zodra er een beginnende infectie wordt geconstateerd wordt de bevalling ingeleid.

Na de bevalling

Als er geen tekenen van een infectie zijn en de bevalling is zonder complicaties verlopen, wordt u samen met uw baby opgenomen op de afdeling Verloskunde (A4).
De temperatuur, ademhaling en hartslag van uw baby worden goed in de gaten gehouden. Als alles goed gaat, mag u na 24 uur naar huis.
Direct na de bevalling is bij uw baby een oorkweek afgenomen, om op infectie te controleren. Omdat de uitslag 48 uur op zich laat wachten, is het mogelijk dat u, bij een gevonden infectie, door ons opgebeld wordt met verdere instructies.

Als er tijdens de bevalling complicaties zijn geweest, er tekenen van een beginnende infectie zijn of de baby is nog geen 37 weken oud, dan wordt uw baby na de bevalling onderzocht door een kinderarts. De arts bepaalt of het nodig is dat uw baby voor observatie en/of behandeling moet worden opgenomen op de afdeling Kind- en Jeugdzorg (B5).
Een baby jonger dan 37 weken wordt altijd opgenomen.

Weer thuis

Ook na thuiskomst is er nog een kleine kans dat er een infectie optreedt.
Neem contact met uw eigen verloskundige of met het ziekenhuis als de temperatuur van de baby omhoog gaat, er problemen zijn met drinken, de baby bleek gaat zien of een snelle ademhaling krijgt.Weetjes...

 • Slechts 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen.
 • Bij 95% van de vrouwen komen de weeën spontaan op gang na het breken van de vliezen.